Флаг Футбол

Правила на играта

Флаг футболът е част от американския футбол, но се играе без екипировка и е по-достъпен за всички. Също така отборите  могат да бъдат смесени. Флаг футболът се играе по същия начин, както и американският футбол, с тази разлика, че флаг футболът е адаптиран за играчи от всички възрасти и пол и може да се играе непрофесионално и за забавлвние почти навсякъде.

Малкият състав на отбора ( 5 играча ) позволява спорта да се практикува, както на открито, така и в закрити помещения. За да се практикува флаг футбол е необходимо само топка за американски футбол и флагове.

Правилата при флаг футбола са почти същите, като тези при  американския футбол, с тази разлика, че игрището е по-малко, времетраенето на мача е съкратено, както и има разлика в правилата на играта, позволяващи спорта да е по-масов. Футболното игрище e с размери от 40 ярда до 60 ярда на дължина и от 20 ярда  до 30 ярда на ширина, а енд зоните могат са от 8 ярда до 10 ярда. В средата на игрището е отбелязана линия, която трябва да бъде премината от отбора в нападение (притежаващ топката), за да му бъдат предоставени нови 4 опита. При достигането на енд зоната се отбелязва тъчдаун, който носи 6 точки.

Ако нападащият отбор не успее, другият отбор започва нападение и има 4 опита за преминаване на зоната. Играчите носят на кръста си колан с флагове от двете страни, които лесно могат  да се откачат с ръка и когато флагът на даден състезател бъде дръпнат или откачен, то състезателят се счита за повален. Флаг футболът е спорт, в който няма директен контакт с противниковия играч и грубата игра не се толерира, като наказанията за нарушаване на правилата са строги и водят до изваждане на играча от мача, а целият отбор се наказва с отнемане на  предимството, което са постигнали.